Dobrodošli u novootvorenu polikliniku!

Da li volite osećaj zadovoljstva?

Da li volite osećaj zadovoljstva?

Ko nam u tome pomaže??

Njegovo veličanstvo #Dopamin🤩

Dopamin je važan neurotransmiter u mozgu koji ima mnoge funkcije. U osnovi, on deluje kao hemijski glasnik između neurona (nervnih ćelija).

Kada povežete određenu aktivnost sa zadovoljstvom, samo iščekivanje može biti dovoljno za podizanje nivoa dopamina.

A šta nas može zadovoljiti?? Hrana, seks, sport, ples, kupovina ili bilo šta drugo u čemu uživamo, mogu izazvati osećaj zadovoljstva🤗

Kada se oslobađa u velikim količinama, dopamin stvara osećaj zadovoljstva i nagrade, što nas motiviše da ponovimo određeno ponašanje.

Nasuprot tome, nizak nivo dopamina povezan je sa smanjenom motivacijom i smanjenim entuzijazmom za stvari koje bi uzbudile većinu ljudi.

KAKO DA PODSTAKNETE LUČENJE DOPAMINA??

1. Redovno vežbajte

2. Dovoljno spavajte

3. Slušajte muziku

4. Meditirajte

5. Sunčajte se

6. Jedite više proteina

7. Isključite zasićene masti iz ishrane

8. Jedite više mahunarki

9. Konzumirajte probiotike ( creva se nazivaju „drugim mozgom“, jer sadrže veliki broj nervnih ćelija, koje proizvode mnoge neurotransmitere, uključujući dopamin)

10. Konzumirajte suplemente: gvožđe, Niacin, folnu koselinu, vitamin B6, magnezijum, D vitamin, kurkumu i zeleni čaj.

E sad ima još nešto…🤔

Korišćenje smart telefona, odnosno društvenih mreža, povezano je sa povećanim lučenjem dopamina,ali da ne bismo postali zavisni od društvenih mreža, odnosno od osećaja zadovoljstva, koji nas preplavi kada dobijemo lajk na fotografiju, ograničite dnevno korišćenje društvenih mreža na par sati i izađite napolje, prodišite, potrčite, zaplivajte, osunčajte se, popijte kaficu sa prijateljem, razmenite poljupce i nežnosti…😘🙃👯‍♂️💃🏄‍♂️🚴🤸🧘‍♂️🫂

Nazad
Viber
Telegram