Dobrodošli u novootvorenu polikliniku!

Hrskavica

ŠTA JE ZGLOBNA HRSKAVICA?

To je hrskavica posebne građe, tzv.hijalina hrskavica. Zdrava hrskavica je sjajna, beličasta, glatka, elastična, omogućava glatke pokrete zgloba, i ima ulogu šok-absorbera pri hodu, trčanju i skakanju. Kao sunđer, u njoj se zadržava zglobna tečnost, koja se pri aktivnosti istiskuje u zglobni prostor i omogućava nesmetan pokret zgloba. U kolenu postoje praktično dva zgloba. Jedan je između butne kosti i šašice (patelofemoralni zglob), i između butne kosti i golenjače (tibiofemoralni zglob).

KAKO DA ZNATE DA JE HRSKAVICA OŠTEĆENA?

Podaci iz literature navode da čak blizu 60% ljudi ima oštećenu hrskavicu bez ikakvih simptoma, koja se otkrije slučajno, obično prilikom MRI pregelda zbog drugog razloga. Jednom oštećena, hrskavica počinje nezaustavljivo da se gubi. To je spor i dugotrajan proces, i može dugo da ostane pritajen. Bol pri pokretima, jutarnja ukočenost, zvučni fenomeni kao škljocanje, škripanje, grebanje; teško opružanje kolena nakon duže vožnje, sedenja; otežan hod po stepenicama, čučanj; pojava izliva (“voda u kolenu“) su znaci koji ukazuju da je moguće da postoji oštećenje hrskavice. U kasnijim stadijumima može doći i do deformacije oblika kolena, u obliku O ili X.Vaš ortoped će nakon pregleda predložiti eventualne dopunske preglede, rentgensko snimanje, ili magnetnu rezonancu (MRI) kolena.

KAKO SE LEČI HRSKAVICA?

Hrskavica se gubi postepeno. U prvom stadijumu dolazi do razmekšanja, u drugom se javljaju pukotine na glatkoj površini, u trećem dolazi do istanjenja debljine hrskavice, i u četvrtom postoji defekt pune debljine hrskavice, tako da se ogoli kost na koju hrskavica naleže, što može biti praćeno jakim bolovima i ograničenjem pokreta. Ako vaš doktor ustanovi da imate oštećenu hrskavicu, lečenje se sprovodi u nekoliko faza. Obično se lečenje počinje lekovima protiv bolova, tzv. nesteroidni antiinflamatorni lekovi, potom tzv.hondroprotektori (lekovi koji blokiraju lučenje enzima koji su odgovorni za nastanak bola, zadržavaju tečnost u hrskavici i mikroskopskim kolagenim vlaknima, i blokiraju enzime koji razgrađuju hrskavicu), antireumatske kreme i gelovi, razne procedure fizikalnog lečenja, davanje injekcija u koleno koje sadrže gradivne supstance koje ulaze u građu hrskavice. U zadnje vreme pojavile su se i hirurške tehnike popunjavanja defekta hrskavicom uzetom sa drugog mesta, ili fabrikovanim implantima. Promena aktivnosti, smanjenje telesne mase i prilagođavanje načina života takođe utiče na usporenje procesa gubitka hrskavice. U zadnjem stadijumu, ceo zglob kolena se hirurški zamenjuje protezom.

Nazad
Viber
Telegram